Hotel Dorottya**** betöltése...

Szállodánk története

Kaposvár egyik legpatinásabb épülete, az 1910-11. között Kármán Géza Aladár és Ullmann Gyula budapesti építészek tervei szerint, Baumöhl Leó vezetésével épült szecessziós műemlékház ad otthont a város legmagasabb színvonalú szállodájának, mely már első megnyitásakor is a környék egyik kiemelkedő kulturális központja volt.

Kaposvár szívében, közvetlenül a történelmi belvárosban helyezkedik el a Csokonai vígeposz hősnőjéről elnevezett Dorottya ház. Anno gyalogosan kissé távolinak tűnt a vasútállomástól, manapság azonban kizárólag fekvése előnyeit élvezhetik a szálloda vendégei.

A hotel eredetileg Turul Szálló néven üzemelt. A magyarság első nemzeti jelvénye, a turulmadaras zászló az ország fennállásának ezeréves évfordulója alkalmából ismét előtérbe került, így kerülhetett az akkor épülő szálloda sarokhomlokzatára is. A szecesszió magyaros elemeinek sorában a kiterjesztett szárnyú turul úgy jelenik meg, mint a levegő fenséges ura, egyben a földi és égi dimenziót összekötő mitikus állat.
A városképet máig erőteljesen formáló épület szinte a szecesszió magasztalása. Az épület díszítéseit Borovitz Imre műköves- és kőfaragómesternek köszönheti, melyek közül a hozzáértők a padlástér felett ábrázolt női fejeket emelik ki, mint a legszebbeket a városban. A szecesszió jellegzetes hajlékony vonalai, indái, virágai a ház külsejét, de belsejét is átjárják, kétséget sem hagyva a stílushűséget illetően.

”A szálloda és a kávéház a módosabb polgárság és a nagybirtokos réteg kedvelt találkozóhelye volt békeidőkben. A földszinten kávézó, biliárdterem, a pincében étterem üzemelt. A kávézó állandó vendége volt Rippl-Rónai József, aki tárlatot is rendezett itt. Öccse, Rippl-Rónai Ödön a Turul Szálló éttermében művészasztalt tartott fenn. A kellemes és színvonalas ittléthez hozzájárult, hogy a kávéházba naponta húsz-harminc hazai és külföldi újság járt, amelyeket különleges  újságtartón lehetett olvasni.”−  írta Bernáth Aurél Így éltünk Pannóniában című kötetében.

MÓRICZ ZSIGMOND: RIPPL-RÓNAI JÓZSEF

Rippl-Rónai mellett számos más neves személy is vendégeskedett itt, többek között Móricz Zsigmond, Kodály Zoltán, Áprily Lajos, Kassák Lajos, Szabó Lőrinc, Tamási Áron és többször szórakoztatta a vendégeket a világhírű cigányzenész, a kaposvári Szimpliciusz is (eredeti nevén Barcza József).

A II. világháború kitörése teljesen átformálta az életet a szállodában is. A kulturális bizsergés megszűnt, szinte csak hálni járt a lélek a korábban nyüzsgő kávéházi létbe. A háború utáni időszakban a hotel a Béke Szálló nevet viselte és ez időben a turul szobrot egy méretes vörös csillag váltotta az ornamentumok sorában, valamint a hotel általános állapota, illetve a szolgáltatások színvonala is méltatlanul megromlott.

Napjainkban a Csokonai Vitéz Mihály vígeposzából kölcsönzött Dorottya névvel illetik a szállodát, melynek páratlan, 400 főt befogadó Tükörterme stílszerűen az 1960. óta megrendezésre kerülő Dorottya bálok színhelye. A világháború óta többször került felújításra, ám valódi modernizáció és értékmegőrzés, illetve az eredetihez méltó színvonal helyreállítás kizárólag a legfrissebb felújításkor, 2011-ben történt.

A szálló épületéről és történetéről a Takáts Gyula Könyvtár honlapján olvashatnak a Szecesszió Kaposváron című virtuális bemutatóban.